Løn gennemsigtighed
Nyt EU-direktiv – løngennemsigtighed
Senest i juni 2026 træder nye regler om løngennemsigtighed i kraft og de kommer til at have betydning for, hvordan virksomheder håndterer og rapporterer løn. De nye krav har som mål at sikre ligeløn mellem kønnene, skabe større gennemsigtighed omkring lønforholdene og gøre det lettere at opdage og adressere lønforskelle. Det kommer til at kræve en del forarbejde at forberede sig på det nye direktiv og vi anbefaler, at I går i gang i god tid.
Definition af løndele
I definitionen af direktivet skal løn defineres som alle pengeydelser og naturalier – inkl. f.eks. personalegoder, bonus, equity programmer, uddannelse mm. Det er derfor vigtigt at I som virksomhed kortlægger alle jeres løndele og desuden får et samlet overblik over jeres medarbejderes løngrupperinger. Det er i denne forbindelse værd at bemærke, at små forskelle i eks. personalegoder kan give sig udslag i større udsving i den samlede lønpakke på grund af de afledte følgevirkninger ved beregning af eks. pension, ferietillæg, fritvalg mm.
Virksomheder skal desuden oplyse om og synliggøre objektive og kønsneutrale lønudviklingskriterier både for deres nuværende og kommende medarbejdere. Formålet er at fjerne de skjulte barrierer for ligeløn og give medarbejdere de nødvendige værktøjer til at kunne sammenligne deres løn med andre i samme stilling.
Rapporteringspligt
Direktivet kommer til at indebære en pligt til rapportering, hvor rapporteringsfrekvensen og formen formodes at blive afhængig af virksomhedens størrelse. Rapporteringen skal give et klart billede af lønforholdene, herunder forskelle mellem mænd og kvinder i samme stilling og dokumentere årsager til eventuelle lønforskelle.
Sanktioner
De nye regler indebærer sanktioner for de virksomheder, der ikke overholder kravene om ligeløn og gennemsigtighed. Sanktionerne kan bl.a. inkludere potentielle efterbetalinger og godtgørelser samt bøder for overtrædelser, hvis uligeløn opdages i specifikke stillinger eller kategorier. Størrelsesordenen på evt. bøder forventes på nuværende tidspunkt at følge en lignende skala som ved implementeringen af GDPR-direktivet.
Sammenfatning
Sammenfattende betyder de kommende lovændringer, at løntransparens snart bliver en del af virksomhedernes rapporteringspligt, men det kan også blive et værktøj til at sikre retfærdige og ligelige arbejdsforhold for alle medarbejdere, uanset køn.
På nuværende tidspunkt er den danske implementering af EU-lovgivningen endnu ikke udarbejdet og der kan derfor forekomme tilpasninger, men det står allerede nu klart, at det kommer til at kræve en del forarbejde for at forberede organisation, systemer og bestyrelse. Som en del af forberedelsen, er I velkomne til at kontakte DailyBizz, hvis vi skal hjælpe jer med at kortlægge jeres løndele og sikre et godt datagrundlag for det videre arbejde, herunder synliggørelse af potentielle afvigelser.
Vil du vide mere?
Har du brug for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe din virksomhed med løngennemsigtighed? Udfyld kontaktformularen herunder.
Vi glæder os til at høre fra dig.